Monday, August 14, 2006

LONDON

Med Mari til London:



London. En gammel drøm - etter å ha lest Erik Fossnes Hansens Salme ved reisens slutt - har vært å besøke London. Se Themsen, oppleve storbyen. Og endelig, 13. juli ankom vi Europas fotballhovedstad. Byen der fotballen er hjemme.

Sammen med Mari Therese, Øystein, Kari og Aleksander og diverse småbrødre hadde vi fem herlige dager!

TopShop og andre butikker i Oxford Street var naturlige reisemål for Mari, mens det var Wembley Stadion og Upton Park som fikk meg til å få gåsehud. Hvem glemmer vel Kjetil Rekdal drømmescoring på Wembley i november 1992, 1-1 målet som skulle vise seg å bety alt for norsk fotball. For å si det med Ernst A Lersveen: Et skudd som går inn i evigheten.

Men Londonturens soleklare høydepunkt, det tre timer lange gåsehudscenario, den strålende lørdagskveld: We will rock you!! En musical av Queen, med fantastiske vokalister, herlig husband og en fin historie. Når We are the Champions nærmet seg, gjorde tårekanaler og alle kroppens dun seg klar til stor underholdning. En kveld i lykke. We will rock you!

Ellers fortjener The Pirats of Caribien og ikke minst turens store mål: Red Hot Chili Peppers konsert omtale. Det får de herved. Lykkelige aftener begge!

Så Mari og vårt reisefølge: Takk for en herlig tur!

------------------------------------------------------------

HamKam: Road to Adecco. Jeg er rasende.

Friday, August 11, 2006

PARIS

Sommeren 2006 kan deles i to. Jobb og ikke-jobb. Ikke-jobb kan igjen deles i tre. Nå nærmer vi oss brøkregningens kjerne. Disse tre seksdelene er som følger: Paris, London og vandretur langs den Norsk-Russiske Grense. La oss følge matematikken og ta det første først:
Paris
Europa består av én by. Paris. Årlig arrangeres det en fantastisk uke med Paristur, og årlig får jeg lov til å være med som leder på denne. 60 timer buss, 100 eventyr av noen deltagere, 8 dagere mettede av opplevelser, latter, varme, inntrykk, mat, vennskap og en vakkert opplyst by er rammen for årets høydepunkt.
Deltagerene fra år 2004 kan ikke beskrives, deltagerene fra i fjor - 2005 - kan ikke en gang forsøkes å beskrives, men også årets deltagere fortjener noen ord: Dere er så tøffe. Og snille. Og pliktoppfyllende. Takk for at jeg fikk lov å være med å vise dere Paris, bruke en uke sammen med dere og bli kjent med dere!
Ingenting slår Paris. På søndag kveld, etter en deilig dusj der 30 timer busstur renner ned i sluket på dette kontinents mest lugubre ungdomsherberg, å få flanere Champs Ellysées, det er stort. Paris er rett og slett enormt. Seinen som slynger seg gjennom byen, de mange bruene som binder folket sammen (36 for å være nøyaktig), gitarspillet og dansen på elvebreddene kveld etter kveld, MontMarte med SacreCoeur, Notre dame trolsk liggende midt i Seinen, Eiffeltårnet som lager en delig kilende følelse i magen år etter år, båtturen på Seinen, fortausrestaurentene og atter en gang: Champs Ellysées, Europas paradegate i nattesmørket, gjerne letende etter en norsk 16-åring som ikke har møtt til avtalt tid.
Det er kriminelt å sammenligne årets Paristur med turen i 2005. Men likefullt: Takk. Dette er en evig flott tradisjon blitt. Il y a tous que vous voulez!

Hvordan vaske et gulv

En sommer er over. Tiden er for mange inne for å krype ut av sommerens telt og campingvogner og flytte inn i nye leiligheter, finne frem penalet, rasere IKEA, fornye studentbevis, kjøpe paraply, hente ut studielån, betale depositum, kjøpe skolebøker, oppdage at studielånet er brukt opp og alt annet en bedriver høsttimer, høstdager og høstmåneder til. Noen må, enten de skal inn i militæret eller bare bebo en leilighet, lære seg å vaske et gulv. For ikke før "vi har vaska gulvet" blir det jul. Og julen er jo høstens endestasjon, lys i tunellen og eneste motivasjon.

Så her kommer det, min redning til deg som trenger hjelp. Instruksjonen leses med meget rolig stemme, fjøsdialekt og to sekunder mellom hvert ord.

" Først tar du ei fille, en svaber og ei bøtte med vatn. Så hiv du litt vatn på gulvet. Det kan godt bli ganske bløtt. Så drar du kluten over. Til slutt samler du sammen vatnet med svaberen. Da er gulvet rent. Ikke kast vatnet i dass. Da blir han som vasker dassen rimelig hissig. Kast det bak huset der det er "gress, jord og hel****. Eller ved et kumlokk. Kumlokk har som kjent en egen evne til å trekke til seg vatn."

Takk til kjære Sersjant Sandvig for denne dype innføring i livsvisdom.
"Hvis dere tar en titt ned på venstre håndledd, ser dere at det begynner å brenne litt på dass"
Honour til Dem!