Tuesday, February 07, 2006

.. that saved a wreck like me..

Forbrytelse og Straff

Eller, Brotsverk og Straff, som det het, siden min bror og jeg var på Den Norske Teater, hvor alt skjer på nynorsk. Med atterhald om endringar.

En russisk jusstudent mangler penger. Godt det er flere av oss. Mens mine skritt for å få tak i penger stort sett består i å måke snø for min kjære husvertinne, vaske rumper på Finsalsenteret eller å være avlaster for en gutt lenka til rullestol, dreper denne mannen sin pantelåner med ei øks. Hun var ingen spesielt hyggelig dame, og jusstudenten mente han kunne bruke hennes penger til å hjelpe fattige. Uheldigvis kommer hennes søster forbi, så han ser seg nødt til å halvere henne med øksen også. Pengene tar han med seg.

Så går tiden, uten at Raskolnikov klarer å legge hendelsen bak seg. Han hevder for seg selv at enkelte mennesker har rett til å ta liv for å kunne komme videre i livet og bidra med sine mesterevner, men klarer ikke å slå seg til ro likevel. Han er en drapsmann.

Han bruker mange av pengene sine til å hjelpe en familie seg trenger penger for å få gravlagt faren som blir drept i et trafikkuhell. Datteren i familien forsøker å vise Raskolnikov Gud. Raskolnikov lar seg etter hvert ødelegge av det han har gjort. En mann forsøker å ta på seg skylden for ham, men politiet lar seg ikke lure. Raskolnikov melder seg etter hvert for politiet, og dømmes til straffearbeid i Sibir.

Stykket avsluttes med at kvinnen han er blitt kjent med roper: ”Raskolnikov. En dag skal du finne Gud.”


Nåde.

De færreste av oss er drapsmenn. De færreste av oss har ei øks gjemt under madrassen. Men Gud plasserte ikke ”Du skal ikke drepe” som the one and only og første bud. Forbrytelse fører til straff. Å synde fører til avstand til Gud, for Gud tåler ikke synd.
Men så heldigvis. Jesus tålte synd. I noen heftige ettermiddagstimer en lang fredag mange århundrer før Columbus ble andre europeer til å gjenoppdage Amerika, tok Jesus all synd på seg. ”Min Gud, hvorfor har Du forlatt meg?”, måtte Han spørre, enda Han visste svaret: Gud tåler ikke synd. Men på grunn av, takket være, alt ettersom, Jesus, ser ikke Gud synd når Han ser deg. Han ser deg. Og Han leter etter deg. Fantastisk.
Det er dette som er nåde!

Og verden tørster etter nåde.

En spansk far satt inn en annonse i en spansk avis: "Paco, møt meg ved bryggen i morgen kl 11. Alt er tilgitt, - Pappa."
Dagen etter kl 11 møtte det opp 200 gutter ved navn Paco ved bryggen. Verden tørster etter nåde.

Så er det kanskje derfor en bestemt sang fremdeles lyder over hele verden, preger menneskeliv, roer forsamlinger, setter tårekanaler i bevegelser, løfter hender i været: "Amazing graze, how sweet the sound.."

Nåden stiger ned fra Himmelen. Og i møtet med nåden tier verden.

Med fred, Hansmagnus

4 Comments:

Blogger MartinB said...

spennede å se at du har begynt å blogge også...på tide kanskje...

du har vertfall litt å ta igjen på meg....

eplebrus.blogspot.com

07 February, 2006 16:45  
Anonymous Anonymous said...

Halla! Så kult at du har slengt deg på bølgen! Her var det jo også en del meningsfyllt å lese:) Det er bra! Gleder meg fortsatt til den kaffen.. selv om jeg tror Ham-Kam vinner serien før det skjer - Kanskje det blir til høsten da..?;)Hehe.. Uansett. Vi sees vel. Klems

07 February, 2006 17:33  
Anonymous Anonymous said...

Jadda, det får'n si så det får'n si ja. Jajaja.

11 February, 2006 00:59  
Anonymous LarschristiangjerlauG said...

Du skriver sykt bra!!

22 February, 2006 15:35  

Post a Comment

<< Home